Kunskap till Uddevallas unga

torsdag 18 januari 2024

Margareta Jaldung

Trots kyla, halv storm och virvlande snö så var det god uppslutning av ungdomarna. Stiftelsen Byfjorden framtids ordförande, Lars Bäckström, inledde med orden

Hej! 

Havet är en utställning på Bohusläns museum som vill berätta om havet för lite yngre barn. Den filmen ni ska få se, är gjord för er och vuxna. Bakom filmen finns bland annat Stefan Edman från Ljungskile.

Filmen vill berätta att havet är stort och bra. Men att havet också är hotat. En del tror att havet ligger långt bort. Men havet är nära, 100 meter bort. Vår vik av havet är Byfjorden. 

När er mormor och farfar, var i er ålder var fjorden frisk. Folk fiskade torsk och badade på Unda, Lindesnäs och Bodele.

Vi badar fortfarande i fjorden, den är bra för bad. men fisken försvann. När era föräldrar var barn, var det mest bottennapp. 

Fjorden är inte frisk. Ingen risk för oss som badar. Men den är djup, som mest ca 50 meter och under 15 meter är den död. På botten inget syre, bara svavel. Där kan inget leva, ingen fisk, inte ens smådjur, inget levande. 

Vi som står här, från Fjordtorsk och Byfjordens framtid, ska fixa fjorden. I början av filmen ser ni en av oss, Lars-Olof Axelsson. Han pratar om vad vi gjort. I år ska vi sätta ut pumpar, som ska se till att syret kommer tillbaka. 

Vi gör det tillsammans med Uddevalla kommun. Alla partier har ställt upp ochhjälpt till med pengar. Men själva jobbet får vi göra själva. 

Vi vet att det går. Vi har redan sett till att vi kommer att få tillbaka en del torsk till Byfjorden. Det har vi gjort genom att bygga bostäder åt dom. 64 Konstgjorda rev av betong. Ni kan se ett av dom, på Svenskholmen, i början av strandpromenaden.

I den här filmen ser ni många. som jobbar för havet på andra ställen efter Bohuskusten. Allt börjar med att man lär sig fakta. Skolan är till för det. Därför får ni se den här filmen.

När ni skaffat kunskap, kan ni bestämma om ni vill göra något för havet. Man kan bestämma sig för om man vill vara en del av problemet eller en del av  lösningen. 

När ni går ut kan ni ta en av våra broschyrer, eller kolla på hemsidan, byfjordensframtid.se 

Men nog pratat, dags för film.

Den 17 januari visades filmen Sveriges saltaste kust för åttondeklassare i Uddevalla. Engagerade rotaryaner medverkade.